Nahoru

Co vlastně jíme? Laboratorní úloha pro deváťáky

Během minulého týdne žáci devátého ročníku dokončili v rámci výuky chemie dvě velká témata – lipidy a sacharidy. Z chemického hlediska se jedná o složité a pro někoho moc abstraktní učivo. Proto jsme se snažili učivo vztáhnout na něco, s čím se žáci setkávají každý den – s jídlem.

Sacharidy jsou z chemického hlediska polyhydroxyaldehydy či polyhydroxyketony. Některé z nich (monosacharidy a disacharidy) mají schopnost působit jako redukční činidlo (označujeme je proto jako sacharidy redukující). Této vlastnosti využívá Fehlingova zkouška. Při ní se pracuje s Fehlingovým roztokem I a Fehlingovým roztokem II, které se těsně před testem smíchají. Pokud je ve vzorku redukující sacharid (např. glukosa), zbarví se reakční směs (po zahřátí) do oranžovo-červena. Tato barva je způsobena vznikající mědí (Cu).
Polysacharidy jsou mnohonásobně delší. Nejznámějším zástupcem je škrob, který najdeme v rostlinných zásobních orgánech (např. hlízy). Pro důkaz škrobu jsme využili jodovou tinkturu (známou ze zdravotnictví třeba jako Jodisol). Atomy jodu se vážou do sítě polysacharidů a způsobují specifické tmavé zbarvení.
Jako zdroje lipidů často uvádíme semínka a různé druhy ořechů. Žáci měli za úkol porovnat různé druhy těchto ořechů/semen podle obsahu lipidů. Díky tomu nyní vědí, jakou energetickou hodnotu má kešu nebo lněné semínko.

Bc. Jiří Tomeš

close
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu. Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.
Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.