Sacharidy jsou z chemického hlediska polyhydroxyaldehydy či polyhydroxyketony. Některé z nich (monosacharidy a disacharidy) mají schopnost působit jako redukční činidlo (označujeme je proto jako sacharidy redukující). Této vlastnosti využívá Fehlingova zkouška. Při ní se pracuje s Fehlingovým roztokem I a Fehlingovým roztokem II, které se těsně před testem smíchají. Pokud je ve vzorku redukující sacharid (např. glukosa), zbarví se reakční směs (po zahřátí) do oranžovo-červena. Tato barva je způsobena vznikající mědí (Cu).
Polysacharidy jsou mnohonásobně delší. Nejznámějším zástupcem je škrob, který najdeme v rostlinných zásobních orgánech (např. hlízy). Pro důkaz škrobu jsme využili jodovou tinkturu (známou ze zdravotnictví třeba jako Jodisol). Atomy jodu se vážou do sítě polysacharidů a způsobují specifické tmavé zbarvení.
Jako zdroje lipidů často uvádíme semínka a různé druhy ořechů. Žáci měli za úkol porovnat různé druhy těchto ořechů/semen podle obsahu lipidů. Díky tomu nyní vědí, jakou energetickou hodnotu má kešu nebo lněné semínko.
Bc. Jiří Tomeš



