Nahoru

Proteiny, DNA, pH indikátory - výzvy pro naše bádání

Tentokrát jsme se zabývali denaturací proteinů, izolací vlastní DNA a testováním pH indikátorů.

Denaturace proteinů a izolace vlastní DNA
Proteiny mají v organismech rozmanité funkce. Tyto funkce mohou proteiny plnit díky svému prostorovému uspořádání (tzv. sekundární a terciární struktura proteinu). Při zničení těchto prostorových struktur dochází ke ztrátě biologické aktivity – tzv. denaturaci. Žáci devátého ročníku zkoumali různá denaturační činidla a jejich vliv na strukturu albuminu – hlavního proteinu ve vaječném bílku. Mezi nejvýznamnější denaturační činidla patří kyseliny, hydroxidy a kationty těžkých kovů. Žáci testovali vliv kyseliny chlorovodíkové (HCl), síranu měďnatého (CuSO4), dusičnanu olovnatého (Pb(NO3)2), hydroxidu draselného (KOH), ethanolu (CH3CH2OH) a vody. Výsledkem denaturace albuminu je výrazná bílá sraženina.
V druhé úloze se žáci snažili izolovat vlastní DNA pomocí slaného, hypertonického roztoku, saponátu (jaru) a vychlazeného ethanolu. Slanou vodou si žáci vypláchli ústní dutinu, čímž izolovali vlastní buňky. Jar způsobil rozpuštění fosfolipidů, které vytváří membrány buněk. Ethanol pak fungoval jako rozpouštědlo pro molekuly DNA. Žáci pak na vlastní oči viděli svou genetickou informaci uloženou v molekulách DNA.

Testování pH indikátorů
Indikátor je chemická látka, která mění své vlastnosti (například barvu) v závislosti na prostředí. Proto se používají ke zkoumání parametrů různých chemických látek. Tzv. acidobazické indikátory se využívají pro zkoumání pH. Žáci osmého ročníku se seznámili se třemi indikátory: lakmusem, fenolftaleinem a výluhem z červeného zelí. Žáci zkoumali, jak se tyto indikátory chovají v roztocích s různým pH – roztok kyseliny chlorovodíkové (HCl), kyselina octová (8%), jedlá soda (NaHCO3) a hydroxid draselný (KOH).
Laboratorní cvičení sloužilo k upevnění znalostí o kyselosti/zásaditosti různých sloučenin a k opakování základů práce v chemické laboratoři. Tento experiment lze v omezené míře provést i v domácnosti – stačí na chvíli povařit červené zelí a tento výluh pak přidat například k octu nebo k hydroxidu sodnému, kterým se často čistí odpady.

Bc. Jiří Tomeš

close
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu. Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.
Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.